Sunday, March 30, 2008

Once Upon a Lazy Sunday Afternoon...

Am home today, takde janji dengan sesapa, takde nak merayau kemana2. Just me, the PC and an unfinished article I should submit by tomorrow.

But then.. hmm.. malas la.. so instead I golek2 baca buku citer. Nak tengok TV, takde Astro. Kalau nak kira, keja banyak. My books nak kena susun balik kat lemari. Laundry ada satu load lagi. Kitchen nak kemas. Plus, been THINKING of cooking a nice meal with the stuff I bought yesterday. But kitchen berserak, tak best la nak masak. Nak makan roti, dah habis. Semalam lupa beli.

Last2, decided to buat roti. Sambil2 kemas, at the end, ada gak benda nak makan, ya tak? Barang banyak. My sister rajin beli menda2 baking nih. Masaknya tidak. Aku pun start la mencari.

Ingat susah ke nak buat roti? Senang je. Takyah resipi pun. Nenek moyang omputih dulu takde pun pakai resipi. Elok je dia makan. Nak try?

Mula2 ambik air suam dalam segelas. Buh gula dalam satu dua sudu teh. Taruh ragi (yeast) kering sikit. Bancuh & biar dia kembang kejap. Kalau dalam 10 minit takde buih, sah ragi tu dah mati. Cari la yang lain, pakai.

Pastu ambik tepung roti (high protein flour). Tepung biasa boleh gak, tapi tak power sangat. Kalau suka wholemeal, bubuh la sikit tepung wholemeal. Buh garam sikit. Sikit je. Lebih kurang secubit. Then letak la butter sket. lebih kurang sehiris, gaul rata dengan tepung tu (rub in).

Masukkan air ragi tadi, uli sampai tak lekat kat jari. Kalau lekat tambah tepung. Then ambik mangkuk adun, minyakkan sikit supaya tak lekat. Ambik adunan tepung tu, bulat2kan, letak dalam mangkuk, tutup dengan plastik, biar dia naik lebih kurang 1/2 jam. Sambil tu boleh la buat keja lain.

Bila dah naik, kempiskan balik, uli lagi. Lagi best dari main play doh, you. Esp. kalau nak lepaskan geram, boleh la bayangkan tepung tu muka boss anda. ekekeke... Actually uli kali kedua ni nak bagi tepung dia jadi kenyal & rasa dia sedap. Lagi lama uli, lagi best rasa & texture dia.

Pastu ambik tray atau loaf tin, minyakkan sikit. Kalau rajin, pakai butter lagi sedap. Tepung tu boleh buat roti seketul besar macam kat hotel tuh, empat segi (dalam tin) atau bun kecik2. Kalau nak buat bun, golekkan dia jadi panjang, pastu potong dengan pisau, shapekan dia. Nak bubuh inti pun boleh. Takde siapa nak larang. Tutup and biarkan dia kembang lagi sekali dalam 20 minit.

Nak bakar, panaskan oven dalam 200 Celsius. Masukkan roti, bakar. Kalau yang kecik2, 15-20 minit cukup la. Yang besar, kelar dulu atas dia. Bakar dalam 30-40 minit. Kalau nak tau dah masak belum, jentik sikit kulit dia. Kalau ada bunyi macam kosong tu, dah masak la.

Keluarkan & Makan panas panas. Fuyoo.. best giler! Kalau orang skema sikit, boleh la biar dia sejuk & makan macam biasa. But then, what's the point of susah2 buat roti sendiri kalau takleh makan panas2, right? Heh heh. Roti sejuk kat kedai pun ada.

Ahh... baju dah cuci, dapur dah kemas, roti dah makan.. so, article bila nak siap??

No comments: